leapşă cercetătoare cu poveşti

(la care am ajuns din blog în blog)

1. Ați citit/vi s-au citit povești sau basme în copilărie?
Poate chiar ceva românesc? Ce titluri vă amintiți sau v-au rămas dragi?

Mi s-au citit, am ascultat şi am citit cu ochişorii proprii basme de aici până-n fundul Chinei. Văd coperţi în rafturi întregi, de la coperta îmbrăcată în hârtie verde a „Zînelor din Valea Cerbului” (Nestor Urechia, dacă nu mă înşel) la cea albă cu schiţe cărămizii a poveştilor englezeşti, de la coperta galbenă a lui Apolodor, că tot l-a readus în modă Ada, până la cele negre ale celor două volume tocite grav de „Din marile legende ale lumii”, de la Micul Prinţ (căruia nu merită să-i mai descriu coperta) la Alice, de la Habarnam la Hauff, de la Grimm la poveştile chinezeşti, de la teancul albastru de 101 de nopţi până la raftul de poveşti nemuritoare de la biblioteca unde păstorea bunica. Toate mi-au rămas dragi şi abia aştept să le dau mai departe.

2. Credeți că au avut vreun rol
în dezvoltarea voastră, încă din copilărie, ca viitor adult?

Neîndoielnic, cred că basmele sunt o cărămidă esenţială.

3. Sunteți de părere că fenomenul povestitului, mai ales în mediul familial,
are o funcție importantă în educarea copilului încă de la vârste fragede?
(Mai) dezvoltă acesta anumite legături între membri
și transmite valori morale elementare pentru educarea unui copil?

Hmmm – al cititului sau al povestitului din memorie? Că povestitul cel frumos, tradiţional, „transmiterea pe cale orală” la noi cel puţin e cam pe moarte. Suportul vizual pare esenţial pentru copiii mei. Dar da, sunt convinsă că împărtăşirea poveştii leagă generaţiile între ele. Şi transmite valori – nu ştiu în ce măsură ele sunt caracterizate în primul rând de „moralitate”, adică nu cred că basmele mai condiţionează copiii pe paradigma bine răsplătit/rău pedepsit, ci transmit în principal valorile cu care le investesc părinţii.

4. Citiți/ați citi povești copiilor dumneavoastră?
Ați alege povești românești, basme din repertoriul internațional
sau cele mai noi cărți pentru copii de pe piață?

Citim în fiecare seară şi de nşpe ori pe zi. Şi alegem şi una, şi alta – deocamdată sunt oricum cam mici şi cărţuliile mici cu poze multe sunt cele mai practice.

5. O carte inainte de culcare sau un desen animat?

Un desen animat peste zi, în sufragerie. Înainte de culcare, o carte, în braţe la mama sau la tata, în cameră. Sunt ritualuri diferite, pentru mine.

6. Credeți că o poveste “din carte” stimulează mai mult imaginația unui copil
și simțul său etic elementar decât alte metode care implică povești?
*În ce măsură vi se par nepotrivite sau marcante pentru un copil
scenele de violență din basme (fie ele românești sau nu)?
Ar trebui ele „îndulcite” sau păstrate așa cum au fost create inițial?

Multe întrebări într-una. Da, cred că o poveste în care trebuie să adaugi nuanţele de culoare, drumurile, interioarele etc. stimulează mai mult imaginaţia decât desenul animat care ţi le dă pe toate mură-n gură. Nu ştiu însă în ce măsură povestea stimulează mai mult simţul etic decât o altă formă de naraţiune cu suport vizual sau auditiv. De ce-ar fi aşa?
Cât despre scenele de violenţă, încă n-am reuşit să îmi precizez poziţia. Îi citesc Mariei scena finală din trei purceluşi, cu lupul care fierbe în ceaun, fără să-i explic că lupul moare, dar şi fără să recurg la artificii narative – cred că deocamdată am suspendat decizia, ceea ce implică mai degrabă păstrarea formei standard şi opţiunea de a clarifica mai încolo cum e cu violenţa… S-ar putea să fie o laşitate, dar pe de altă parte, nu mi se pare nici oportun să expun copiii unor naraţiuni făcute exclusiv din puf. Încurcată treabă, trebuie să mai citesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s