spaţiu vital

Oare dacă-i faci loc sinelui să se învârtă-n jurul cozii şi să se caute (zadarnic, dar cu vervă), locul ăla pe care i-l faci e furat din locul noiului? Adică sinele nu se întinde în toate părţile, mărind suprafaţa intersecţiei cu altul, ci doar se urneşte într-o parte, micşorând spaţiul de „noi” până aproape de simpla tangenţă? Şi dacă da, atunci singurul drum înapoi e să îi iei sinelui spaţiul înapoi, sau e vreo modalitate să-l cultivi cumva înlăuntrul intersecţiei, ca pe o păpădie ieşită printr-o crăpătură în asfalt? Ce bine ar fi dacă aş avea mai puţine metafore şi mai multe soluţii practice – de ce nu m-o fi făcut mama inginer?

Reclame

2 gânduri despre “spaţiu vital

  1. Ca sa citez din filme – zizek like: Dar daca „there is no spoon?” Dar daca spatiul lui „noi”nu e decit, in sens invers, un construct, un soi de gradina de legume, dinlauntrul spatiului de expansiune (sau de regres, ca vine si asta, uneori) a sinelui? Suna platonic/egoist? Da’ masa ori viteza la patrat cum suna? Uitam tot timpul ca viteza, la rindul ei, e o inmultire care contine timp… In fine, nu snt inginer.

  2. Ba, să mă scuzi, e o împărţire la timp, adicătelea invers proporţională. Ceea ce, în metafora ta, ca şi în a mea, e în aceeaşi ordine matematică – dacă creşte una, scade cealaltă. Nu sunt încă într-un punct în care să mă uit la mulţimile astea aşa cum sugerezi tu, şi asta nu numai din cauza egoismului implicit (sau, mă rog, a solipsismului ideii), ci şi din pricină că structura asta ar presupune că pot să abandonez lupta cu necesitatea organică de a controla… or ştim cu toţii că dacă-i dai drumul, piticul te poate lua de mână şi duce direct la bălăceanca…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s