vrute şi nevrute despre simbioză

Din punctul de vedere al bunicii, care poate povesti coerent o mulţime de lucruri de demult, dar te întreabă de patru ori acelaşi lucru în două minute de telefon, suntem acum relativ interschimbabile. Mie îmi povesteşte frecvent despre mine la persoana a treia, şi atunci ştiu că se gândeşte că sunt ea. Şi ei la fel, probabil. Şi asta nu e decât, de fapt, o confirmare explicită a unei stări de fapt subconştiente, perpetuate îndelung din cauza similarităţilor de genă, a celor, circumstanţiale, de rol şi a celor involuntare, cauzate de mimetism.

Doar că nu despre perspectiva bunicii voiam să trăncănesc. Îmi pică o fisă mai deunăzi, o fisă… cum zise ea acum vreo două luni, frumoasă fiindcă practică. Dar trebuie s-o iau de altundeva. Probabil că tot de la bunica.

Există cu siguranţă o legătură de consubstanţialitate între mame şi fiice în toate versiunile relaţiei. De prelungire într-un fel a eului, de o parte a relaţiei, şi de construire a eului în albia a ceva preexistent, de cealaltă parte. Iar bunica a dezechilibrat cumva procesul ăsta… Hmmm… poate totuşi am luat-o de prea departe…

Cred că ce voiam să zic e că m-am prins că, din punctul meu (care acum îmi pare eronat) de vedere, există stări de simbioză a eurilor a doi oameni (fie în relaţii determinate genetic, fie în relaţii de prietenie, fie în relaţii de cuplu) de a căror posibilitate eram entuziastă. Mi se părea că faptul că conştientul meu înglobează o altă fiinţă şi rezonează cu ea ca şi cum ar constitui împreună o singură entitate e o minune a tehnicii moderne. Că nu-i poţi face altui om compliment mai grozav. Ceea ce nu luasem în calcul în povestea asta este modul în care interacţionezi cu exteriorul atunci când faci parte, în creierul tău, dintr-o entitate solidară. Fiindcă posibilitatea maximă de a-ţi faulta – pe nebănuite şi în fluierul piciorului – partenerul de entitate e, de pildă, să tratezi complimente venite din afară şi adresate lui ca şi cum ţi-ar fi adresate ţie, şi deci să le minimalizezi cu ceva ce ar fi bun simţ dacă te-ar privi pe tine, dar, în contextul dat, e bădărănie curată. În interiorul „coconului” eşti în regulă, ştii, din rezonanţă, ce-l doare pe celălalt şi ce trebuie menajat. Dar în raport cu lumea largă, ce face celălalt „reflects on you”, ceea ce înseamnă că plusul pe care-l reprezintă mândritul unuia cu celălalt are ca neajuns posibilitatea de a îţi asuma ca insuccese personale sau ca nemulţumiri similare cu cele pe care ţi le provoci singur, şi sacoşa lui/ei de gogomănii. (Independent de teoria mea cu subsumarea identitară, cred că asta li se întâmplă oricum frecvent părinţilor atunci când reuşita lor se ilustrează cu ce fac copiii – la vârstă adultă sau pre, numai că asta pare invariabil să aibă mai mult sens fiindcă, în direcţia asta, conceptul e că „you must have DONE something right/wrong”).

Aaaaanyway. Fisa care a făcut clink! era cum că, atunci când îţi încasezi un şut în fluierul piciorului de la cine ţi-e mai drag sau atunci când tocmai te-ai auzit producând unul care ştii că a atins în carne, e util să fii conştient de mecanism ca să-l poţi relativa. Şi e util să fii conştient de el ca să te împiedici la timp să spui tâmpenii – which seems to be the story of my life 🙂 . 

 

P.S. Dialogul care a produs această încocleţeală de gânduri suna aşa:

(după deja o tură de drăgălăşenii reciproce sincere şi provocate de bucuria reală a revederii)

Mama şi cu mine (către mătuşa şi verişoara de vârste respectiv similare cu ale noastre, nevăzute de +/- 15 ani) : E uluitor, sunteţi neschimbate!

Mătuşa (către mama): Şi tu n-ai îmbătrânit nicio zi.

Gura fără mine: Mwooooah.

Verişoara (către mine): Şi tu arăţi la fel ca în adolescenţă.

Eu (jenată de neadevăr): …

Gura fără mama (sau mama în stare de represalii subtile): Mă rog, a noastră a mai pus nişte cărniţă pe ea…

 

 

Reclame

Un gând despre “vrute şi nevrute despre simbioză

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s