despre vămi

„Ce înseamnă pentru mine vacanţa?”, ziceam. Şi poate că, de fapt, trebuie să mă întorc de unde am pornit, la nici aici, nici acolo, căci de fapt, nu e vorba de „pentru mine” ci de pentru cei pentru care înseamnă, simultan, ceva.

„-Explică-te! -Nu pot să mă explic, din păcate, doamnă, fiindcă eu nu sunt eu, înţelegeţi?!”

Vama este un construct, o ştim cu toţii cei care înjurăm cam din anul de când ne-am dus a doua oară că nu mai e la fel de „pură” ca în anul dintâi. Vama, aşa cum îi zice de fapt, poetic, numele, e un nici aici, nici acolo, care funcţionează, ca şi mai nou feisbukul, întrucâtva după sufletul omului – după cu cine te înconjori, de unde ai primit-o şi cui i-o dai mai departe. Vama e, de fapt, suma molipsirilor cu suflet împărtăşit – Tudor şi cu mine am primit-o, de pildă, oarecum genetic – sau în orice caz printr-o contaminare la vârste fragede cu 2mai, al cărui substitut a devenit ea curând. La rândul nostru, am îmbolnăvit şi pe alţii – sau ne-am recunoscut cu alţi bolnavi, unii mai sever, alţii mai superficial, unii mai mari, alţii mai mici decât noi. Dar boala în sine are simptome diferite pentru fiecare – pe mine mă zgarmănă în memorie şuberecii dispăruţi sau farfuria verde de plastic pentru salată, Andreei îi apare în spatele pleoapelor închise cearşaful cu cireşe şi tirbuşonul legat de bar (la capătul escapadei prin potop ca să deschidem vinul esenţial)… şi în fond, farfuria de plastic nu era decât revitalizarea unei amintiri mai vechi, din veranda cortului portocaliu, care la rândul ei, recupera post 90 farfuria cu tortellini, care la rândul ei, împreună cu întreg pachetul de supravieţuire trimis prin poştă, era ritualul celor dinaintea mea…

Vama a fost poate o poveste scrisă în comun de către mulţi oameni care încercau să-şi recupereze nostalgiile şi să le dea mai departe, care încercau să priceapă şi să facă înţeles ce li se părea lor esenţial în ei înşişi – fireşte, fiecare miez era altminteri, dar efortul, cumva, părea unul solidar. Nu cred că mi-a trecut infecţia cu dor care necesită repetare, deşi am reuşit pentru prima oară să pun şase ani între mine şi locul fizic în sine fără să mă dărâm. Cred că o să-mi trebuiască, ritualic, să duc copiii cândva acolo sau acolo unde se va fi mutat comunitatea mentală – fie asta Portiţa, Sf Gheorghe, Durankulak dacă i-o fi trecut cuiva prin minte… Însă cert e că face al naibii de bine când vine câte un om drag şi-ţi aduce înapoi frântura de dragoste pusă-n sticlă pe care, poate pe neştiute, i-ai pasat-o cândva, la pachet cu o frântură de Vamă şi cu una de north country fare.

Un gând despre “despre vămi

  1. Da.da, da… Eu am pus, deja, 11 ani. Si, fizic, nu mi-a lipsit, iar nostalgia mi-am topit-o in povesti spuse sau scrise. Dar, sigur, iti face bine… Calin continua sa calatoreasca, an de an, 2000 de kilometri pentru o saptamina de 2 Mai… Eu nu pot, exisrta pentru mine o limita de sportabilitate a nostalgiei, in ciocnirea cu fizicul, si am atins limita aceea.
    Dar cred sincer ca, dincolo de nostalgii, e ceva important care ar putea fi recuperat undeva: solidaritatea aia a simplitatii, nitzel sai’s’optista… conceptul de libertate care se opune, in vacanta, rutinelor vietii la bloc, cu ore fixe. Filozofia aia aproape secreta, subversiva in fond, din asumara naturalului rudimentar, de la nudism la gatitul pe butelia de campanie, de la cort la closetul public… si care, toate, contin un fel de sanatate mentala (si, indraznesc, morala) pe termen lung… „Cui ii trebuie un borcan de dulceata?” „Are cineva nevoie de mustarul asta?”… „Ne primiti si pe noi la foc?” etc.
    Da, da, da… Copiilor ar trebui sa li se poata oferi ceva asemanator, cred eu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s