corolar/extindere

… Gândul despre siguranţă m-a dus în jos pe spirală, irepresibil, în punctul judecăţii celei mai nasoale, pe care-ţi promiţi să nu o aplici, dar definiţia ta de tine te obligă să o faci – ca distanţare. M-a dus la jena aproape fizică – foarte similară cu cea pe care le-o produc anumitor oameni descrierile sexuale explicite – pe care o resimt atunci când comportamentele oamenilor exhibă frica lor de moarte (şi, întrucâtva, de suferinţă). Nu ştiu de ce e aşa, probabil mi se pare că e extrem de intim. Poate că, instinctiv mai înainte de ideologic, mi se pare că e importantă platoşa socială a lui „nu ne gândim deocamdată la asta”, precum şi (măcar) mimarea unei tării de spirit în care ego-ul are controlul asupra dihăniei interne mici şi hidoase care e capabilă să-l omoare pe celălalt dacă celălalt o ameninţă. Poate că vine dintr-un sentiment straniu înţeles al neunicităţii: „De ce te crezi aşa de special încât să refuzi să-ţi înghiţi pastila de ‘nu sunt indispensabil’?”

Dar cel mai probabil e că, pe baza propriilor mele necesităţi, este esenţial să postulez că omul ar trebui să facă un efort să-şi stăpânească nevrozele, fobiile, ipohondriile, fricile raţionale şi i- şi să trăiască mişto în pofida lor şi în asumarea lor nedeterminativă. Fiindcă a fi moale în faţa fricilor este echivalent cu a le da putere şi a-ţi preda libertatea cu amândouă mâinile.

 

Temă de gândit: ce zgârie acelaşi căpeţel de nerv în propoziţia prietenei mele „Sai come sono fatta io…”?

Un gând despre “corolar/extindere

  1. Desigur, o enoram bucata din literatura lumii, inclusiv din cea pe care-o iubim, e, insa, nascuta tocmai din fricile noastre rationale/irationale. Cit despre moarte… Dar, da, dar, da. Been there. Felt that.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s