despre continuum

Când eram undeva prin pubertate îmi puneam frecvent problema conştientizării devenirii atunci când tranziţia este una treptată. Mă întrebam pe atunci când anume te trezeşti dimineaţa şi înghiţi cu adevărat găluşca bătrâneţii – că, transformată zi după zi, într-o bună dimineaţă faţa ta e cea a unui om de altă vârstă. Căci, spre deosebire de trecerile cu ritual, în care sărbătoreşti sau plângi într-un fel schimbarea unui statut cu alt statut, transformările graduale sunt cenuşii, nu-ţi oferă ocazia să conştientizezi schimbarea de statut, ceea ce te poate face să trăieşti vreme îndelungată cu altă categorie în minte decât cea în care te clasează cei din jur sau decât cea care ar putea fi stabilită dacă ar exista pentru toate pe lumea asta un set pozitivist de criterii obiective.

Pe atunci mă fascina, ca plod al unei lumi gerontofobe, ideea că „devii” bătrân fără să bagi de seamă. Ştiu între timp că oglinda îţi spune asta fără menajamente în fiecare zi 🙂 . Aşa cum îţi semnalează fără echivoc când mănânci în altă categorie decât cea în care (ai vrea să) te îmbraci. Dar tranziţiile fizice mi se par acum mai uşor de detectat decât o mulţime de alte tranziţii invizibile.

Când te transformi dintr-un şcoler apractic în cineva care ştie cum se face o chestie de la cap la coadă? În ce punct al acumulării experienţei se iveşte un expert (şi cum se întâmplă asta în România)? Când poţi stabili că modul în care îţi place cel mai mult să faci ceva sau tabietul pe care ţi-l cultivi a devenit o manie? În ce punct al efectuării unei singure munci se poate stabili cu certitudine că ţi-ai pierdut competenţele care te făceau să funcţionezi cu succes în muncile anterioare (şi, la fel de important, când anume stabileşte piaţa muncii că nici nu mai pot fi vândute?)? Unde e graniţa dintre a păstra lucruri pentru valoarea lor sentimentală şi a nu mai avea loc să trăieşti din pricină că investeşti cu valoare sentimentală tot ce atingi? Când anume, dacă scrii sau faci muzică sau eşti actor, te transformi din cineva care are o bănuială că-l încearcă un talent în cineva care are credinţa că este un artist? În ce punct al încălcării regulilor lumii în care te afli (fiindcă le consideri doar formale, stupide, neaplicabile în situaţia x, răsuflate, irelevante în sistemul tău de valori) devii, if ever, conştient că nu mai eşti cineva de bună credinţă care traversează pe unde nu trebuie când nu sunt maşini, ci cineva de rea credinţă care jecmăneşte sistemul fiindcă ar fi prost să n-o facă cât timp nu există paznic?

Astea mi se par relevante, nuanţele de gri care nu vând cărţi la metru. Nuanţele de gri în care întunecarea continuumului îl trezeşte sau nu pe Jiminy.

Reclame

Un gând despre “despre continuum

  1. Pfuuui! Groaznic de greu, dar uneori stii, sau macar crezi ca poti pune degetul, pe unele din raspunsuri, la unele din intrebari. Mie acum cel mai greu imi pica aia cu competentele si piata muncii. Mai als in zilele astea cind, deja, am purtat trei conversatii cu trei colege (una dela FJSC, una de la Iasi, una de la Bucuresti) provocate exact de asta, si exact in momentul festivitatilor de absolvire. Se mai adauga la intrebarile tale si cea referitoare la amanari si compromisuri aparent strategice. Cind nu mai faci diferenta, sau ajunge sa nu-ti mai pese, ca o amanare (de compromis strategic, tip „nu poti duce toate bataliile smultan”) a rezolvarii transante unei situatii – in fond insuportabile, ilegitime sau de-a dreptul ilegale – are consecinte nasoale, ori de-a dreptul catastrofale, pe termen lung? Da. Da. Greu. Iti atirna de ceafa. Uneori nu te lasa sa dormi. Batrinetea e cind te-ai obisnuit si nu-ti mai pasa. Traiesc intr-o tara de „obisnuiti”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s