personaje

Băiatul de liceu care se leagănă către școală în fiecare dimineață în alt punct al traiectoriei mele cu sens opus. Are o geacă de piele uriașă și o șuviță lată grena în părul negru lung până la coate, iar mișcările îi denotă o silă nesfârșită și o bunătate de neascuns. Arată rebel în standardul rebeliunii impus acum vreo zece generații.

Femeia de vreo patruzeci-și-ceva de ani a cărei apariție nu ai băga-o de seamă în alte condiții, dar care își poartă capul proaspăt ras, puloverul negru, subțire, pe gât și blugii drepți cu o dârzenie a simplității absolute care o face să strălucească de o frumusețe aproape inumană.

Cucoana înfășurată într-un poncho negru de blană artificială și cu tocă la fel de neagră, caracterizată de o gură uitată în formă de pungă, care șade pe un loc rezervat în tramvai și se uită pe furiș din minut în minut la fata de vreo 20 de ani cu căști pe urechi aflată în picioare lângă ea. La fiecare privire își dă ochii peste cap cu consternare. Din căștile cu buline ale vecinei, care altminteri arată identic cu zeci de fete din generația ei, nu se aude nici fir de sunet, ca atare sunt incapabilă să determin ce stârnește reacția de „tineretul din ziua de azi”. Oi fi având o gaură de premise culturale?

Tot în tramvai, domnul îmbrăcat în pardesiu bej, cu bărbiță tunsă elegant, pălărie clasică și fular în carouri – o uniformă a bugheziei flamande de vârsta lui – între ale cărui degete descopăr o ediție de buzunar a Coranului.

Desigur, fără puterea de a-mi cenzura amuzamentul, evreul ortodox de vârsta a treia, un pic supraponderal, cu pălăria de zile bune, pardesiul descheiat ca o mantie de Batman și barba argintie drapată peste umăr, care fâlfâie pe lângă tine pe o Vespa aproape invizibilă sub el.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s