despre câini și pisici

Fără intenție, în capul omului se formulează uneori teorii despre tot soiul de lucruri. Aceasta este o teorie pe care am trăit-o întotdeauna, dar n-am scris-o niciodată.

În capul meu, pe lumea asta există o diferență calitativă între iubirea câinilor și cea a pisicilor (nu spun că teoria e neapărat probată, că stăpân de câine n-am fost niciodată în mod asumat, dar…). Există o diferență de dependență, de coordonare precisă între input și output, care mie mi se pare esențială. Un câine te iubește-și-te-ascultă cât vrei tu. Cât investești tu, atâta scoți, cum ești tu, așa și câinele tău, un câine e clar un „prieten credincios”, dar nu un amant, că n-are un de-la-sine de dăruit. O pisică te iubește, dacă ai acest noroc, când  îi convine ei. Și totodată când îți trebuie, nu când ceri. Degeaba iei o pisică în brațe la smotoceală – esențial e doar când te alege ea pe tine. O pisică de fapt nu e neapărat o prietenă, cât o completare. O pisică are de dat ceva necondiționat, ceva neoportunist, deși multă lume zice că e exact pe dos.

În exact același fel, pe V trebuie să o iubești ca pe o pisică. Oricât te-ar irita că îți face program pe tăcute să-i gătești și să-i inviți prieten comun la tine acasă, după care apare ea însăși seara târziu, când și tu și prietenul comun sunteți lihniți și copiii care au așteptat-o ca pe un măr copt dorm deja de o oră, bucuria e că vine că vrea ea să fie acolo, deși în același timp o trage ața să fie acolo unde era înainte. (precizez că acesta nu este un reproș passive-aggressive, ci doar o descriere de fapt a unei succesiuni de sentimente.)  Că într-un fel, trebuie să fi făcut și tu ceva bun pe lumea asta de ai meritat să te aleagă și să te păstreze.  Omul meu, care e „a dog person”, nu are organ să înțeleagă acest tip de mulțumire cu lipsa de control sau de cuantificare a lucrurilor care sunt importante.  Mie, în schimb, îmi sunt extrem de importante pisicile 🙂 .

 

PS: Toate astea pot fi probabil citite cu mare grație și în cheie de parenting, atât cel suferit pe piele proprie, cât și cel administrat la rândul tău 🙂 .

Reclame

Un gând despre “despre câini și pisici

  1. inteleg, chiar daca mereu am preferat ciinii, ca V poate fi iubita ca o minune care se arata/strecoara in anume momente de altcineva alese, in momentele in care nu-ti mai pasa de ritualuri si precepte limpezi, cind totul este nitelus mai moale, mai somnolent……
    asta este.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s