notiță

Am visat către dimineață o chestie atâta de vie și așa de metaforică în același timp, că îmi trebuie musai să o scriu. Eram într-un oraș neidentificat, la prieteni neidentificați, cu programul unui tren de luat (doar eu) cândva către seară, cu biletele în buzunar. Era un orășel de provincie cu blocuri gri. Prietenii erau la muncă, sau altundeva, iar eu citeam pe rând un teanc de scrisori galbene, unele în plicuri, altele doar împăturite, toate fragile. Majoritatea erau corespondența primită de tanti de-a lungul timpului și începeau, înduioșător, cu ‘Dragă Irina’. Se apropia ora de plecare și eu nu mă puteam desprinde, ajunsesem la una de la o verișoară pe nume Marta Hristescu.

Mă uit la ceasul telefonului și decid că trebuie să ies pe ușă, dar în loc să pun scrisorile în geantă, plec cu capul meu năuc uzual, citind, cu teancul de scrisori în mână. La ușa blocului îmi îndrept geanta pe umăr și îmi scapă ultima scrisoare, pe care o ia vântul. Și în haosul meu, pun tot teancul pe jos, lângă geantă, și încep să alerg după scrisoare, timp în care toate hârtiile pleacă pe un curent de aer și se învârt peste oraș, în turbioane. Sar oameni să mă ajute, trecem din parcare in parcare și din piațetă în piațetă unde se învârt pe jos sute de bucăți de hârtie care se dovedesc a fi facturi, ambalaje de napolitane, gunoi global. Se întorc și prietenii mei, care îmi zic să nu panichez, au zburat peste orașul ăsta, nu pot să dispară definitiv, și eu recunosc argumentul despre dispariția pisicii, dar, ca și atunci, există și posibilitatea să moară pisica, scrisorile să devină, în mâna altcuiva, gunoi. Pierd trenul, hotărându-mă să caut până în pânzele albe, e imposibil să plec acum.

M-am trezit cu nodul în gât și cu o senzație acută de paradigmatic: că ai fost neglijent o clipă, lăcomindu-te să adaptezi prețiosul la programul tău gâfâit, și tot bagajul de amintire al comunității ți-a scăpat, ireparabil, printre degete.

Reclame

2 gânduri despre &8222;notiță&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s